Laleh: Sentrum Scene, Oslo

Laleh, Sentrum Scene, Oslo

Laleh: Sentrum Scene, Oslo

Anmeldt av Katrine Angelica Østlyng | GAFFA

Som en persisk prinsesse fra ørkenen, i hvit majestetisk flagrende kjole, kommer Laleh ut til taktfast klapp fra sitt eget storband til låta Elephant fra skiva Sjung. "..from the desert I`ve grown.."

Sammen med tre dansere, og en skiftende VJ-backdrop av kaleidoskopiske bilder i vakre farger, føres vi videre inn i låten Speaking of Truth fra hennes nyeste album Colors. Og det er en kort skandinavisk turne Laleh er på, hvor Sentrum Scene er siste stopp på reisen. Men det betyr ikke at reisen er over. Tvert imot så drar hun sitt store publikum i alle aldre inn i en teatralsk verden med moderne dans, poesi og musikalsk krydder fra flere kontinent. At det er noe Kate Bush-møter-World Music Festival-og-Les Misérables over denne kvelden er ikke overdrevet. Det er virkelig en forestilling mer enn en konsert som fansen får servert de neste to - til tider litt dryge - timene.

Live Tomorrow fra 2005-skiva Laleh er så vakkert satt til cello, piano og ståbass at man lett får frysninger, og det er denne emosjonelle berg og dal-banen fansen får prøvd seg på igjen og igjen. Det er boblende glede og taktfulle klapp fra hele salen når Laleh kommer tilbake fra å ha skiftet fra hvitt til en gnistrende oransje tyllkjole og svart/turkis leopardmønstret vinterjakke som hun etter vært kaster av seg i den varmen hun skaper med sine dansere.

Laleh forteller en søt historie om en eldre mann hun møtte på en togtur til Stockholm i starten av sin karriere. Den eldre mannen spurte henne hva hun skulle bli når hun ble stor, og hun svarte at hun skulle bli musiker og en stjerne. Og denne pappaen repliserer kjapt: "Då kommer du att spela med min son en gång!"

"Och der står han!", sier Laleh og peker på sin gitarist Adam ute til venstre på scenen, og fortsetter med en så stor kraft inn i låta Goliat at klumpen i halsen kommer lett når hun bobler over som en hoppende virvelvind oppe på scenen mens hun synger høyt:

"Vi ska ta över världen/ vi ska bli stora / vi ska bli mäktiga"

Dark Shadow tar Laleh på seg en naturhvit ulljakke og setter seg ved ett hvitt piano, mens backdroppen drar fansen nærmere og nærmere en stor fullmåne. Og det hviskes fra en fan at det minner om filmen Melancholia av Lars von Trier.

Og da er det vel passende at Laleh fører publikum tilbake til en mørk dag i norsk historie, med låta Some Die Young. Da kommer tårene. Den følelsesladede stemningen i salen, hvor alle sårt synger med mens de vugger i takt er vanskelig å hente seg inn fra.

Det er ikke før etter låten Snö, i det Laleh proklamerer at "Jag älskar dig!", at man ristes ut i nok en jublende gledesvals, med en låt som lett kunne vært hentet fra en olympisk åpningsseremoni.

Når bandet har takket for seg, så kommer en kassegitarkledd Laleh smilende tilbake med ekstranummeret Wish I Could Stay i ekte, akustisk Cat Stevens-ånd. Og publikum nynner hjertelig og forsiktig med til refrenget så det følger en i hodet hele veien hjem.

Det er ingen tvil om at Norge elsker deg, Laleh. Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA